FETA VERSUS BALKAN

 

Víte, jaký je rozdíl mezi fetou a balkánem?

Máte rádi zeleninové saláty? V létě představují ideální lehký oběd či večeři, zejména, pokud se teploty vyšplhají nad třicet stupňů Celsia. Jenže ne každý má chuť jen na hromádku nudné zeleniny. A nezachrání ji i sebeluxusnější dresink nebo zálivka. To, co dělá ze zeleninového salátu Pana saláta, je… tramtadadáááá: sýr. A ne jen tak ledajaký. Přijměte pozvání na jih Evropy, do slunného Řecka a jeho písčitých pláží, olivových hájů a omamného vína.

 

To je jízda

Řeč je o fetě. Jde o chráněné označení sýra, který se vyrábí z mléka koz a ovcí, které se pasou v severním a středním Řecku. Poměr mléka je striktně daný, a to ovčí:kozí v poměru 70:30 procent. Tato regionální specialita je chráněná i Evropskou unií, a to označením PDO (Protected Designation of Origin).

V chladících regálech obchodů se můžete setkat také s „balkánským sýrem“. Nenechte se zmást, jde o levnější náhražku řecké bohyně feta. Je to asi jako srovnávat trabanta s Ferrari (milovníci veteránů odpustí). V jednom je jízda tak trochu utrpení, zejména v již zmiňovaném horku. V tom druhém, červeném, to je skutečná jízda a zážitek. 

 

Sůl nad zlato

Originálu také hraje do karet jeho nezaměnitelná chuť. Díky silnému solnému nálevu chutná jako moře s lehkým, pikantním ocáskem po pepři a zázvoru. Na dotek je křehká, v ústech vás potěší svou zrnitou a drobivou konzistencí. Ale ještě k té soli…

…do solného nálevu se feta nakládala odjakživa. Ostatně sůl patří mezi nejstarší konzervanty. Doba zrání Fety je více jak dva měsíce. Ovšem i s ní se dá kouzlit. Pokud je kratší, získá sýr sladší, méně slaný a kořeněný nádech. V případě dodržení dvou měsíční solné lázně pak vznikne tvrdší konzistence s výraznější chutí i vůní.

 

Sýr pro všechny

Protože se feta vyrábí z kravského mléka, ale z kombinace mléka ovčího a kozího, je mnohem lépe stravitelná. To ocení především lidé citliví na laktózu, pro které je tak mnohem stravitelnější. 

Obsahuje relativně velké množství tuku (40 – 60 %), ale není důvod se obávat o svou linii. Sýr se díky tomu pyšní nejen plnou a bohatou chutí, ale také vysokým podílem vápníku. Ten je důležitý pro zdravé a pevné kosti.

Výživáři ji tedy milují: tuk dodá potřebnou energii, probiotka hýčkají zdravá střeva, vápník chrání naše kosti a bílkoviny zasytí na delší dobu. Už vás nebude honit mlsná, to je skvělé, že?

Navnadili jsme vás na běloskvoucí, krémový a lahodný kousek sýra? Vzhůru do našeho e-shopu

Můžete ho využít do osvěžujících letních salátů, k těstovinám, grilovat ho se zeleninou či s masem. „Díky dobré tavitelnosti, je feta skvělá i na zapékání či gratinování nebo jako náplň do omelet, pirohů či slaných koláčů. Pokud si chcete dopřát chuť léta i v zimě, tak fetu zkuste naložit do oleje,



Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení