Vaše rodinná sýrárna vás vítá!

Sýrové doplňky od společnosti Boska

4 tipy na dokonalé pohoštění (ne)jen na letní párty

Dnes pro vás máme čtyři vychytávky, které udělají z každé grilovačky nebo posezení s přáteli výjimečný zážitek, na který nikdo jen tak nezapomene. Připraveni? Tužky do ruky, jdeme na to.

 

Na nože

Na začátek si dáme malou hádanku: víte, proč mají nože na sýry ve svém štíhlém těle díry? Pokud vás napadlo, že výrobci chamtivě šetří na materiálu, chyba sýra. Tedy lávky. Má to mnohem prozaičtější důvod: při krájení s nožem, který má v čepeli otvory se sýry nelepí na ostří a také se tolik nemačká samotný sýr. Zakřivené ostří zase zajistí jeden plynulý pohyb, se kterým hravě nakrájíte jak sýr, tak i tvrdší kůru. Třeba od parmazánu. Nebo si naopak poradí s měkkým a vláčným sýrovým středem.

 

Poškrbkáš mě?

Plnohodnotným doprovodem nožům na sýry jsou škrabky. Těmi se, překvapivě, neškrabe na zádech, jak svádí samotný název. Speciální škrabkou připravíte perfektní plátky sýra, například na obložený talíř, kde záleží na každém detailu. Plátky jsou rovnoměrně uříznuté, a tak akorát silné, aby vynikla samotná chuť sýra.

I výběr struhadla má svá specifika. Rodilý Ital by NIKDY nenastrouhal sýr na hrubé straně. Nikdy. Ital vezme struhadlo něžně do jedné dlaně, do druhé kousek sýra a JEMNĚ, s citem a láskou strouhá sýr na drobounké provázky, které elegantně dopadají na kuchyňské prkýnko nebo talíř. O vhodnosti použít český Eidam na špagety s kečupem se asi bavit nemusíme, že?

 

Na gril!

Opékáte rádi špekáčky? Ano? A věděli jste, že můžete „opékat“ také sýry? Není to nic složitého, jen je třeba investovat do speciálního „grilu“ se dvěma patry. Na horním je deska ke grilování, ve spodní části jsou uloženy malé teflonové pánvičky. Do nich se nakrájí sýr a po nahřátí grilu se krásně roztaví. U nás seženete také malý přenosný set, který je ohříván třemi čajovými svíčkami, takže si můžete bez problémů připravit sýrové hody v parku, u přátel doma, nebo na verandě. Zkrátka dokonalá párty se vším všudy.

 

Božská lázeň

Máte občas sny, kdy se doslova koupete v sýru? Ne? Aha, tak o tom se zdá jenom nám. Ale zpátky k věci. Francouzi náš sen zhmotnili, a tak vzniklo fondue. Fondre ve francouzštině znamená „tát“, „tavit“, „rozpouštět se.“ Jednoduše řečeno se jedná o ohřívanou mísu, ve které se rozpouští sýr. Do této božské horké lázně se poté pomocí dlouhých vidliček nebo napichovátek máčí pečivo, zelenina, maso, a v čokoládové verzi také ovoce. Mňam! Samotné nádoby se nejčastěji vyrábí z nerezu, ale ty z bílé kameniny mají větší šmrnc a eleganci.

A závěrečný tajný tip, kde sehnat potřebné vybavení ve špičkové holandské kvalitě? U nás v Cheesehouse, jak jinak. Vše potřebné jsme pro vás shrnuli v sýrových doplňcích od značky Boska, jejíž výrobky se vyznačují použitím kvalitní oceli, festovní dubové rukojeti, nadčasové kameniny a dalších prvotřídních materiálů, které o svém majiteli říkají „páni, ten má ale dobrej vkus!“.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz