Vaše rodinná sýrárna vás vítá!

Vinařství Gertner

Punkáči na vinici

Pokud něco patří k podzimu stejně neodmyslitelně jako barevné listí, papíroví draci poletující pod těžkou šedivou oblohou mezi naducanými bílými oblaky nebo babiččin jablečná závin je to…. oslava vína neboli vinobraní. S hrdostí bychom vám rádi představili naše oblíbené vinaře, punkáče na motorce, kteří mají srdce na pravém místě: na vinici.

Zarážející

Naši předci si zakládali na tom, aby se hrozny sklízeli na samém vrcholu jejich zralosti, kdy jsou plné dobré šťávy a víno bylo co nejkvalitnější. Region od regionu a v závislosti na odrůdě révy pak bylo třeba provést sklizeň i během několik málo dní. A právě tyto, dalo by se říci posvátné dny, se postupem času staly vyloženě slavnostní záležitostí tak, jak ji známe dnes: vinobraní. Provází jej mnoho tradic a zvyků, mezi nejstarší patří tzv. „zaražení hory“. Tedy pomyslné a zároveň doslovné uzavření vinic, kdy nikdo nesmol vstoupit mezi keře s dozrávajícími hrozny. Poté do vinice jako první vstoupili hospodář a hospodyně, kteří vybrali a uřízli několik tažňů s hrozny a ty zavěsili v lisovně ke stropu, kde byly až do Vánoc.

 

Punkáči na motorce s vinnou révou ve vlasech

Vinobraní jak ho známe dnes bereme spíše jako počátek sklizně a s ním spojené koštování, hodování a testování nových, mladých vín. My jsme si oblíbili vinařství Gertner. Jsou to srdcaři, nespoutané duše, nebojí se experimentů, ale zároveň ctí tradice. Kromě kříže naleznete na jejich etiketách také motorku: práce na vinici je pro ně jízda – rádi poznávají nová místa a lidi. Často se s nimi můžete potkat na festivalech a akcích pod širým nebem.

 

Náhoda

Jejich vlajkovou lodí je cuvée Rychard, které v sobě spojuje Ryzlink rýnský, prokvašený do sucha a aromatické, sladší Chardonnay. Jaké je tajemství jeho vzniku? Na počátku byl roztomilý začátečnický omyl, který jim pomohl dosáhnout skvělé chuti. Technologicky výrobu zdokonalili a vznikl tak charakteristický rukopis Rycharda, který je nezaměnitelný. Má krásnou zlatavou barvu. Ve vůni vyzrálé ovoce s tóny citrusových plodů. Chuť je plná, extraktivní s dlouho doznívající dochutí, podtržená svěží kyselinkou. No prostě zkrátka radost otevřít lahvinku, dvě, tři a užít si pohodu s přáteli. Podobnou historii má také cuveé Lena.

 

Nevinná vína

Ovšem i další jejich vína stojí za hřích. Slaďoučké rosé AN-ZWEI s vůní lesního ovoce. Lehoučké veltlínské zelené s příjemnou kořenitou kyselinkou na závěr. Oblíbené chardonnay s exotickou vůní banánů (Banány na Moravě? To byste rozhodně měli ochutnat.). Sázku na jistotu pak představují Ryzlink vlašský a Rulandské šedé, které se hodí jako dárek na návštěvu. Svěží hibernal a pálava, povedená dvojka, která vás okouzlí svou intenzivní a plnou chutí. Zabrnkají na struny vaší fantazie a vezmou vás na výlet na slunné stráně Starého Poddvorova, odkud vinařství Gertner pochází.

Na zdraví!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz