Valentýn 14.2.2023

Valentynská večeře bez vaření s grandiózním závěrem
Máme pro vás tipy na večeři, při které nebudete muset zapnout sporák a i přesto bude doslova
přetékat afrodiziaky. Ta naleznete všude kolem sebe. Poradíme vám, jak je efektivně zkombinovat a
docílit tak fenomenálního výsledku.

Hlavně nepřepálit start
Začněte zlehka. Dobrým sektem či proseccem nic nezkazíte. Takové Sessantacampi prosecco
svěží, ovocné tóny, jenž naladí na tu správnou atmosféru i zapřisáhlého romantika. Správná teplota
podávání je 5 až 8 °C, ale láhev vychlaďte ideálně na 3 až 5 stupňů. Při rozlévání do sklenek se víno o
několik stupínků ohřeje a ve sklence bude mít ideální teplotu. Přivítání máme za sebou, jedeme dál.

Základní vybavení máte doma
Jak už bylo avizováno: kvůli přípravě večeře plné afrodiziak nemusíte strávit celý den u sporáku. Stačí
vám k tomu ostrý nůž (ideálně i ten speciální na sýr), dekorativní talíř či prkénko, případně set na
fondue či raklet. Pamatujte, že v jednoduchosti je krása. I taková Bridget Jones chtěla překvapit své
přátele honosnou večeří o pěti chodech, která vyžadovala půldenní přípravu. Výsledek byl
katastrofální: modrá polévka a džem z pomerančů. Vám bude stačit dvacet až třicet minut (podle vaší
zručnosti při práci s nožem a aranžování) a famózní závěr večera máte v kapse.

Kvalita nad kvantitu
Základní pravidlo zní: večeři postavte na kvalitě, nikoli na kvantitě. Koneckonců: milostné hrátky se
s plným žaludkem těžkého jídla praktikují obtížně. Takže, co budete potřebovat? Dobré sýry a
uzeniny, které stačí nakrájet na plátky, kolečka, hranolky, klidně i srdíčka, pokud se vám s tím chce
dělat. Dobrovolnosti a kreativitě se meze nekladou.

Lukulské hody
Doporučujeme ty, které, jak jinak, obsahují afrodiziaka. Může to být například vyzrálá gouda se
šafránem nebo její zelenější sestra s bazalkou. Ostatně, tuto nenápadnou, ovšem silně afrodiziakální
bylinku naleznete také ve směsi stejně zelených oliv nebo originálním pesto alla genovese, které se
hodí k namáčení sýrů. Když už jsme u těch omáček – přiberte také chutney s chilli papričkami, které
rozehřejí opravdu každého. Doporučujeme třeba kombinaci se sladkou brusinkou, příjemně štiplavým
koriandrem a hruškou či s osvěžujícím pomerančem. Kdo má raději masové choutky, ukojí je při
zakousnutí do poctivé francouzské klobásky – přimlouváme se za tu s fíky nebo ořechy. Vše vkusně
naservírujte a podávejte při světle svíček. K zakousnutí podávejte bagetku s křupavou kůrkou.
Silný finiš v podobě fondue lázně s kvalitní čokoládou, do které se namáčí kousky jahody a dalšího
ovoce je zárukou, že stejně jako čokoláda roztaje i vaše milovaná polovička.
K udržení dobré nálady a chuti se v průběhu večera nezapomeňte prolévat temným červeným vínem
s aroma černého rybízu, ostružin, stromové kůry.


Úžasného Valentýna plného dobrého jídla a neopakovatelných zážitků vám přeje tým Cheesehouse.