Co mají společného sýr a Velikonoce?
Víc než si myslíte. Evropské sýrařské velmoci, jejich velikonoční tradice a ty naše se skvěle doplňují. I když mezi nimi nalezneme několik málo odlišností, vždy je spojuje dobré jídlo. A to my v Cheesehouse máme. Pojďme se společně podívat, jak to tedy je….
Sýr a zmrzlina
Velikonoce v Itálii, to je jedna velká a nekonečná hostina. Stoly se prohýbají pod nánosy rozmanitých předkrmů jakými jsou mozzarella di bufala, parmská šunka, sýrové sušenky grissini, bruschetta a olivy. Poté se pokračuje s Casatiello, což je slaná bábovka z kynutého těsta, plněná šunkou, slaninou a sýrem. Rozhodně nesmí chybět dobrá pasta, štědře posypaná parmazánem. A také jehněčí maso v doprovodu hořčice, naložených cibulek a pesta.
Na Velikonoční pondělí se zpravidla chodí ven s přáteli: do parku, na horskou chatu nebo k jezeru. V piknikovém koši nesmí chybět láhev dobrého vína na zapití všech těch dobrot. A sladká tečka na závěr? Další bábovka (tentokrát ve tvaru holubice): vyhlášená la Colomba s mandlemi nebo tradiční Tiramisu z mascarpone nebo poctivá zmrzlina neboli gelato.
Sýr a chřest
V zemi galského kohouta vítají velikonoční svátky stejně opulentně jako v sousední Itálii: dobrým jídlem a společností. Ta je spíše v rodinném kruhu než s přáteli. Na každého čeká sladká maličkost ve formě čokolády, kterou Francouzi milují snad ještě více než sýr. Kromě obligátních vajíček mají podobu slepiček, kohoutů, zvonečků, kytiček.
V tuto roční dobu už lze sehnat čerstvý chřest, který se podává pečený, s vajíčky natvrdo a také hořčičnou omáčkou. Pondělnímu obědu vévodí různě upravené jehněčí a vepřové maso. To doplňuje jarní zelenina jako hrášek a fazolky či sladký beránek, briošky a ovoce. A také víno. Hodně vína. Ze sladkého stojí za zmínku gâche de Pâques, tedy pečivo ve tvaru prstenu, které má uprostřed barevné velikonoční vajíčko. Čokoládové, jak jinak.
Čokoládu zbožňují také ve Švýcarsku. Jak by ne, produkují jednu z nejkvalitnějších v celé Evropě. Stejně jako ve Franci probíhá ve Švýcarsku velké hledání pokladu: čokoládových vajec a vajíček, dalších čokoládových delikates a cukrovinek, které nadšeně hledají malé i velcí mlsalové.
K Velikonoční neděle patří brunch. A podobně jako u nás na velikonočním menu nesmí chybět beránek z třeného těsta, ve Švýcarsku je to Osterflanden: křehký koláč z rýžové nebo krupičné sladké kaše, sultánkami, kandovaným ovocem a čokoládovými lupínky. A také Zopf neboli velikonoční cop, který připomíná naši vánočku. To vše doplněné tmavým pečivem, krekry, sýry, uzeninami, dalšími delikatesami a dipy. Zkrátka ideální velikonoční brunch.
Sýr a uzené
A co naše české Velikonoce? Ty netřeba představovat. Voní po uzeném mase ve velikonoční nádivce, rozinkách naložených v rumu, které nesměle vykukují z mazance a beránka a po vzoru předních sýrařských evropských velmocích: po sýru. Již zmiňované uzené, sýry, naložené lahůdky a vykoledovaná nadílka, to je pěkná velikonoční tradice, co říkáte?