Vaše rodinná sýrárna vás vítá!

Velikonoce

Co mají společného sýr a Velikonoce?

Víc než si myslíte. Evropské sýrařské velmoci, jejich velikonoční tradice a ty naše se skvěle doplňují. I když mezi nimi nalezneme několik málo odlišností, vždy je spojuje dobré jídlo. A to my v Cheesehouse máme. Pojďme se společně podívat, jak to tedy je….

 

Sýr a zmrzlina

Velikonoce v Itálii, to je jedna velká a nekonečná hostina. Stoly se prohýbají pod nánosy rozmanitých předkrmů jakými jsou mozzarella di bufala, parmská šunka, sýrové sušenky grissini, bruschetta a olivy. Poté se pokračuje s Casatiello, což je slaná bábovka z kynutého těsta, plněná šunkou, slaninou a sýrem. Rozhodně nesmí chybět dobrá pasta, štědře posypaná parmazánem. A také jehněčí maso v doprovodu hořčice, naložených cibulek a pesta

Na Velikonoční pondělí se zpravidla chodí ven s přáteli: do parku, na horskou chatu nebo k jezeru. V piknikovém koši nesmí chybět láhev dobrého vína na zapití všech těch dobrot. A sladká tečka na závěr? Další bábovka (tentokrát ve tvaru holubice): vyhlášená la Colomba s mandlemi nebo tradiční Tiramisu z mascarpone nebo poctivá zmrzlina neboli gelato. 

Sýr a chřest

V zemi galského kohouta vítají velikonoční svátky stejně opulentně jako v sousední Itálii: dobrým jídlem a společností. Ta je spíše v rodinném kruhu než s přáteli. Na každého čeká sladká maličkost ve formě čokolády, kterou Francouzi milují snad ještě více než sýr. Kromě obligátních vajíček mají podobu slepiček, kohoutů, zvonečků, kytiček.  

V tuto roční dobu už lze sehnat čerstvý chřest, který se podává pečený, s vajíčky natvrdo a také hořčičnou omáčkou. Pondělnímu obědu vévodí různě upravené jehněčí a vepřové maso. To doplňuje jarní zelenina jako hrášek a fazolky či sladký beránek, briošky a ovoce. A také víno. Hodně vína. Ze sladkého stojí za zmínku gâche de Pâques, tedy pečivo ve tvaru prstenu, které má uprostřed barevné velikonoční vajíčko. Čokoládové, jak jinak. 

Sýr a čokoláda

Čokoládu zbožňují také ve Švýcarsku. Jak by ne, produkují jednu z nejkvalitnějších v celé Evropě. Stejně jako ve Franci probíhá ve Švýcarsku velké hledání pokladu: čokoládových vajec a vajíček, dalších čokoládových delikates a cukrovinek, které nadšeně hledají malé i velcí mlsalové. 

K Velikonoční neděle patří brunch. A podobně jako u nás na velikonočním menu nesmí chybět beránek z třeného těsta, ve Švýcarsku je to Osterflanden: křehký koláč z rýžové nebo krupičné sladké kaše, sultánkami, kandovaným ovocem a čokoládovými lupínky. A také Zopf neboli velikonoční cop, který připomíná naši vánočku. To vše doplněné tmavým pečivem, krekry, sýry, uzeninami, dalšími delikatesami a dipy. Zkrátka ideální velikonoční brunch. 

Sýr a uzené

A co naše české Velikonoce? Ty netřeba představovat. Voní po uzeném mase ve velikonoční nádivce, rozinkách naložených v rumu, které nesměle vykukují z mazance a beránka a po vzoru předních sýrařských evropských velmocích: po sýru. Již zmiňované uzené, sýry, naložené lahůdky a vykoledovaná nadílka, to je pěkná velikonoční tradice, co říkáte? 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz