Vaše rodinná sýrárna vás vítá!

Mléko

 

MLÉKO NENÍ NUDA. PROZRADÍME VÁM PROČ.

Věděli jste, že z mléka lze vyrobit plast? Nebo že mléko najdete i v kondomech? A to, že mléko je oficiálním nápojem 21 amerických států? Ne? Pak se pohodlně usaďte, provedeme vás neuvěřitelným světem mléka. To právě dnes, prvního června slaví svůj mezinárodní den.

 

Výživové okénko

Možná jste jej i vy dostávali na základní škole ke svačině a moc vám nejelo. Chtělo by to trošku kakaa. Nebo alespoň jeho ochucenou, jahodovou verzi. Jenže paní učitelky (a nejen ony) moc dobře věděly. Mléko představuje komplexní potravinu, která obsahuje všechny potřebné živiny k přežití. Teoreticky vzato: pokud bychom jedli (nebo spíše pili) pouze mléko, nejen, že bychom nezemřeli hlady (a žízní), ale také bychom našemu tělu dodali vše, co potřebuje. Je bohatým zdrojem bílkovin, minerálních látek, jako je vápník, fosfor, sodík, hořčík a draslík. Obsahuje také vitamíny, zejména skupiny B, dále v malém množství vitamíny A, D, E, K. Ufff, toliko naše zdravé okénko.

 

Nejen kráva mléko dává

Kromě obligátního kravského mléka známe (a sýry vyrábíme) také z kozího a ovčího mléka. Kozí není tak sladké jako to kravské a ovčí je zase jakoby krémové a plné chuti. Známe ještě bezlaktózové mléko, které je zbavené mléčného cukru, který způsobuje mnoha lidem trávicí potíže. Vegani zase ocení ořechová a rostlinná mléka. Uvádí se, že až 75 % světové populace v dospělosti trpí intolerancí na laktózu, komunita veganů se v Evropě za poslední čtyři roky zdvojnásobila. To plní regály v obchodech mléky sójovými, kokosovými, ořechovými, ovesnými, konopnými nebo třeba makovými.

 

Po flámu i na dobrou noc

Přehnali jste to na oslavě? Mléko je alkalické (zásadité), zklidní tedy podrážděnou žaludeční sliznici, která po alkoholovém excesu bývá překrvená. I když uznáváme: hrnek mléka po bujaré noci není zrovna lákavá představa. Podobně uklidňující účinek má také na usínání. Pro dobrý spánek se doporučuje pohár horkého mléka s medem. Mléko má prokazatelně uklidňující a sedativní účinky.

U nás v Cheesehouse seženete mléko a mléčné výrobky z farmy Babina. Tato rodinná firma se specializuje na tradičně pojatou, klasickou ruční výrobu dle původních receptur. Přijďte si k nám pro jejich . krémové jogurty, jemné tvarohy a čerstvé sýry a pochopitelně i sýry. Jsou neodolatelné.

 

A na závěr tři mléčné perličky. Věděli jste, že:

  • z mléka se dá vyrobit biologicky odbouratelný, nehořlavý a ve vodě nerozpustný plast?
  • latexové kondomy obsahují mléčnou bílkovinu, jelikož ta se používá při výrobě latexu?
  • důležitosti pití mléka poučoval v 60. letech i Batman?

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz